nedjelja, 18. prosinca 2011.

Potrebe za stanom

Potrebe jedne osobe u stanu svakako se razlikuju od potreba i navika jedne obitelji. Stoga su stanovi u kojima živi jedna osoba obično atraktivniji u odnosu na druge. U ovom slučaju ograničenja ima malo, pa se samim tim dobiva nekoliko rješenja za organizaciju prostora po želji čitateljice. Stan je po strukturi dvosoban, površine 50 m2 i jednostrano orijentiran. U središnjem dijelu stana je kuhinja koja razdvaja spavaću sobu od dnevnog boravka. Prenamjenom prostorija i manjim intervencijama pregrađivanja ili otvaranja prostora dobivaju se tri rješenja.

Prvi prijedlog je zadržavanje položaja i dimenzija kuhinje koja ima vezu s predsobljem i dnevnim boravkom. S obzirom da je spavaća soba neproporcionalna i mala za smještanje bračnog kreveta i ormara, potrebno je njezino povećanje. Spavaća soba bi se povezala s novom prostorijom koji bi predstavljala „walk in“ garderobu. Garderoba bi se formirala od postojeće blagovaonice i imala pristup iz spavaće sobe. Nova blagovaonica bi postala dio dnevne sobe. Manji blagovaonski stol bi bio smješten uz prozor bliže kuhinji. Ugradbeni ormar sa televizorom, radni stol i manja biblioteka bi bili na jednom zidu, a kutna garnitura bi bila orijentirana prema njima.

I u drugom prijedlogu je posebna prostorija za garderobu. Prednost ove garderobe je lakoća pristupa iz središnjeg dijela stana koji povezuje sve prostorije i nalazi se tik do ulaza u stan. U ovom slučaju nije potrebno mijenjati površinu spavaće sobe u koju bi osim kreveta mogao stati i manji ormar za sezonsku garderobu. Dnevna soba, kuhinja i blagavaonica bi u ovom slučaju bile spojene. Blagovaonski stol bi bio između kuhinje i dnevnog boravka, te pravio granicu između ova dva prostora, a ujedno ih i povezivao.

Koncept trećeg prijedloga bi bio otvaranje i dobijanje što većeg slobodnog prostora. Pomicanjem zida u spavaćoj sobi ka kuhinji dobila bi se veća spavaća soba s ormarom i komodom nasuprot kreveta. Prednost ove intervencije bi bio nesmetani pristup bračnom krevetu što u prva dva slučaja nije moguće. Postojeća kuhinja i blagovaonica bi se spojile, te bi se dobila veća kuhinja. Između dnevne sobe i kuhinje predviđen je šank koji bi mogao zamjeniti stol kad su u pitanju manji objedi npr. doručak. Blagovaonski stol bi bio u sklopu dnevne sobe. Namještaj u dnevnoj sobi bi na sličan način bio orijentiran kao i u prvom slučaju.

Nema komentara:

Objavi komentar