nedjelja, 4. prosinca 2011.

Tržište nekretnina u Hrvatskoj

Na najznačajnijem tržištu, u Zagrebu, tražene cijene nekretnina gotovo se nisu mijenjale u odnosu na siječanj (-0,1%), dok su na  razini niže za 4,2%. U Zagrebu je prosječna tražena cijena kvadratnog metra kuće 36% niža od prosječne cijene kvadratnog stana.

Prošli tjedan Vlada je uputila u Sabor prijedlog Zakona o subvencioniranju i državnom jamstvu stambenih kredita. Novi će Zakon, bez sumnje, omogućiti povoljnije uvjete za kupnju novog stana. Njegova glavna prednost je što omogućava kupcu da prve četiri plus dvije otplate kredita precizno projicira troškove kredita obzirom na nepromjenjivost kamatne stope. Ova mjera je svakako pozitivna za kupce koji mogu računati na nepromjenjivost anuiteta, ali i jamstvo države ukoliko ostanu bez redovitih mjesečnih primanja.

Očekujemo da će Zakon o subvencioniranju i državnom stambenih kredita doprinijeti ostvarenju većeg volumena transakcija nego što je bio slučaj s prošlogodišnjim Zakonom o prodaje stanova. Iako bi najbolji model oživljavanja tržišta nekretnina bio rast zaposlenosti i prepuštanje svih sudionika djelovanju tržišta, izvršna vlast ponovo ide linijom manjeg otpora.

Ovakvim modelom država blokira slobodno funkcioniranja tržišta nekretnina i omogućava investitorima i bankama da stanove po cijenama koje su više od realnih i koje bi se formirale na tržištu bez uplitanja izvršne vlasti.

Tržište nekretnina u Hrvatskoj je krajnje netransparentno, ne postoje povijesne statistike realiziranih cijena nekretnina, a stambena politika je tek u fokusu izvršne vlasti. Bez strukturalnih promjena te stambenog planiranja i politike tržište nekretnina neće dobiti zdrave temelje.

Vrijednost odobrenih zahtjeva za subvencioniranjem kredita dosegla je gotovo 24,9 milijuna eura. Na ukupno 24,9 milijuna eura odobrenih kredita, visina iznosa subvencija za 4 godine iznosi gotovo 3,5 milijuna eura. Prema podacima koje smo dobili od strane  zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva, u 2011. godini predviđeno je približno 20,8 milijuna kuna za subvencije uz povećanja iznosa. U idućoj godini planirano je 50 milijuna kuna. Očekujemo da će do kraja godine biti iskorišten iznos koji je Vlada predvidjela u 2011. godini.

Stanje na tržištu nekretnina u protekle dvije godine  se promijenilo u smislu volumena transakcija i traženih cijena nekretnina. U prošloj godini prodano je oko 38 tisuća stambenih nekretnina što je 20 tisuća ili gotovo 35 posto manje nego u 2008. godini kada je prodano 58 tisuća. U istom razdoblju je broj novih stanova prema izdanim dozvolama sa 24 tisuće na oko 13 tisuća što predstavlja pad od gotovo 50 posto.

Postavlja se pitanje zašto se u Hrvatskoj obračunava visoka stopa PDV-a na novosagrađene stanove. U Češkoj će kupac platiti 10 posto, u Italiji 9 posto, Španjolskoj 8 posto, dok je u Srbiji PDV ukinut ako stan nije veći od 40 kvadrata i namijenjen je za stanovanje osobu, odnosno ne prelazi 15 kvadrata po svakom sljedećem članu obitelji. Vjerujemo da bi ukidanje ili znatno niža stopa PDV-a rezultiralo povećanim volumenom trgovanja uz korekciju cijena novih stanova.

Nema komentara:

Objavi komentar